Kulturni dan v Ljubljani

muzejV sredo, 19. novembra, smo imeli kulturni dan. Učenci od 5. do 9. razreda smo se v pričakovanju končno odpeljali v našo prestolnico, v Ljubljano. Najprej smo se odpravili v Cankarjev dom. Tam smo si v Gallusovi dvorani ogledali uro trajajočo predstavo Od opere do muzikala. Bilo je zelo zanimivo, saj smo slišali tudi nam znane skladbe. Po predstavi smo si delili svoje vtise o pevcih in orkestru.

Šestošolci smo odšli v Narodni muzej. Vodička nam je povedala nekaj zanimivosti o zgodovini muzeja. Najprej smo si ogledali nekaj zgodovinskih virov iz kamene, bronaste in železne dobe. Tam smo videli piščal, ki jo je neandertalec naredil iz kosti mladega jamskega medveda. Nato smo si ogledali nekaj najdb iz dobe mostiščarjev oz. koliščarjev. Med njimi so bile načeloma posode, ena je bila v obliki ženske postave s ptičjo glavo. Videli smo tudi drevak. Potem smo si ogledali tudi običajno obleko rimskega meščana. Za lažjo predstavo je vodička oblekla našega sošolca. Nato smo videli grob strele, saj so Rimljani verjeli, da je tam, kjer udari strela, polno negativnih dogodkov. Izvedeli smo tudi, da so napovedovali prihodnost s pomočjo strele in ptic (orlov). Videli pa smo tudi grob. V njem je bil okostnjak. S pomočjo kosti so ugotovili, da je bil to moški, star med 20 in 35 let. In s tem se je naš ogled muzeja zaključil. Bilo nam je kar malo žal, da smo že morali domov.

Anja Pirc, 6.a

 

Sedmošolci smo se peš odpravili do Šolskega muzeja. Tam nas je sprejel prijazen gospod, ki nas je odpeljal v predprostor stare učilnice, kjer smo se oblekli učni uri primerno (kot naše prababice). Sledila je stara učna ura lepopisa. Pred tem pa nam je obrazložil, kako moramo sedeti, se obnašati in pozdraviti gospodično učiteljico. Sedli smo za klopi in si ogledovali star razred, ki je bil običajen v letu 1930. Ko je gospodična učiteljica vstopila v razred, se je vsem zdelo zelo smešno, a kmalu smo ugotovili, da to ni najbolj primerno, ker je bila zelo stroga. Nekateri so sedeli na oslovski klopi in klečali na koruzi. Nekateri pa so morali iz razreda. Vsem je bilo najboljše pisati s peresom in pisati čudovite črke. A kmalu je čas učne ure potekel. Za tem smo si ogledali še šolski muzej in se odpeljali nazaj proti Brestanici.

Maruša Bračun, 7.a

 

Osmo- in devetošolci smo se po predstavi odpravili na sprehod do Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Tam smo prisluhnili vodiču. Najprej smo si ogledali veliko zanimivih stvari o 1. svetovni vojni. Najbolj nam je bila všeč kaverna, kjer smo bili priča delčku vojne resničnosti. Podrobno smo spoznali težko življenje vojakov in njihovih bližnjih. Prisluhnili smo zgodovinskim dogodkov, ki so sledili do 2. svetovne vojne. Najbolj zanimiva je bila multivizija, kjer je prikazano življenje med 2. svetovno vojno.

 Urška Kozole, 9. a

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...