Od zrna do pogače

V prvem razredu smo si pripravili poseben »pekovski dan«. Pekli smo žemljice in zrnate »rožice«. Ne veste, kaj so to zrnate »rožice«? Pojdite z nami v deželo kruha in si ga kasneje pripravite tudi sami. Zelo zabavno je!

Predpasnik okoli pasu, temeljito umite roke in že smo bili pripravljeni za delo.

Recept je preprost in vsem dobro znan. Potrebujemo naslednje sestavine:

*25 dag moke ( polnozrnate ali pirine)

*50 dag gladke bele moke

*1 svež kvas

*1 dl mleka

*½ dl olja

*4 dl vode

*1 velika žlica soli

*sladkor,

*zrna.

Ker nas je veliko, smo sestavine potrojili. Posebej smo pripravili kvasni nastavek: kvasu dodamo mlačno mleko, žličko sladkorja in žličko moke. Zmešali smo v gostljato zmes in pustili, da kvas “vstane”.

Nato smo se lotili dela. Oblikovali smo testo in ga pustili še malo vzhajati. Pripravili smo pekač in ga obložili s peki papirjem. Vzhajano testo smo na pomokani površini oblikovali v štruco, iz katere smo narezali trakove in jih oblikovali v žemlje. Zarezo smo po sredini žemlje naredili s pomokanim ročajem kuhalnice. Pri drugem hlebčku smo si pomagali z rezalnikom za jabolka na krhlje in oblikovali testene »rožice«. Kdor je želel, je dodal semena. Testene štručke smo pekli 20 minut. Ko so bile pečene, smo eno štručko poskusili, drugo pa odnesli domov, da naše dišeče umetnine poskusijo še domači. Mmmmmm, kako je dišalo po šoli in kako okusen je bil naš kruhek. Boljši kot v pekarni, saj so ga ustvarile naše male, pridne roke.

Pravijo, da »vaja dela mojstra, če mojster dela vajo«, zato bomo doma poprosili naše domače, da se z nami večkrat lotijo peke dišečih žemljic.

 

Učenci 1. razreda z učiteljico Suzano in vzgojiteljico Marjanco

 

(Skupno 226 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...