Z roko v roki – šola in krajani

Letošnji dan šole OŠ Adama Bohoriča Brestanica je bil zaznamovan s sodelovanjem šole in krajanov.

Učencem so Brestaničani predstavili delo, zgodovino, naloge in zanimivosti, ki počasi odhajajo v pozabo. Z zanimanjem smo prisluhnili vzrokom za postavitev in pomen Termoelektrarne Brestanica, spoznali delovanje Krajevne skupnosti Brestanica, sedli v klopi bazilike in občudovali njeno mogočnost, videli, kako širokosrčni so brestaniški gasilci, povzpeli smo se na grad, kjer se odpira najlepši pogled na Savsko dolino in Kantalon, pod mostom obstali ob žalostnih podobah izseljencev, slišali legendo o dveh sovražnih bratih, začudeno gledali fotografije broda in se prav ponosno sprehodili po trgu. Piko na i je dnevu dal tradicionalen zaključek – tokrat v Domu svobode.

Odličen glasbeni program učencev je znova zvezala Stanka Macur, ideji dneva šole pa je poleg sodelavcev sledila Metka Vutkovič.

Preplet mladostne razigranosti učencev in modrost ter izkušenost predstavnikov kraja so spletli vez. Vez, ki bo v nas odzvanjala vsakič, ko nas bo pot vodila mimo. Vsakič, ko bomo srečali tega ali onega. Vsakič, ko se bomo vračali domov, v Brestanico.

Spoznali smo, da je Brestanica najlepši kraj. Ima bogato zgodovino, veliko kulturno in materialno dediščino, pomembne osebnosti in lepo naravo. Hvala, ker lahko ohranjamo sledi preteklosti in živimo za danes.

 

Milena Žičkar Petan

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...