Kulturna prireditev ob začetku 57. bralnega leta za priznanje Bralna značka

 

 V petek, 30. 9. 2016, smo imeli na Osnovni šoli Adama Bohoriča Brestanica kulturni dan. S kulturno prireditvijo smo uradno začeli bralno leto za tekmovanje za priznanje Bralna značka. Prireditev je trajala 3 šolske ure.

V goste smo povabili domačina in bivšega učenca naše šole, ki hodi po poteh velikih slovenskih kulturnikov, igralca Nika Škrleca. V eni šolski uri smo od Nika izvedeli, kaj vse in na kakšne načine bere. Glede na to, da je bil Nik pred dvema letoma državni prvak v pomnenju, nam je pokazal, na kakšen način si zapomni števila. Sam si je namreč v letošnjem letu zapomnil kar 3041 številk. Učencem je dal nasvet, kako si zapomniti določeno številko, kemijski element ali matematično formulo. Način, ki ga uporablja za pomnenje številk, nam je prikazal na zelo humoren način. Učenci so bili več kot navdušeni. Ob koncu so mu nekateri postavili zanimiva vprašanja, povezana z oddajo Male sive celice, njegovim poklicem in tremo pred nastopi ter o poteku sprejemnih izpitov na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Na koncu je Nik poudaril, da je pomembno delati to, kar si želiš, saj ti tako ni noben napor odveč.

Preostali dve uri smo namenili kvizu Male sive celice. Tekmovanja so se udeležili učenci vseh devetih razredov. Tekmovanje sta začeli skupini učencev iz druge triade, sledila je prva triada in na koncu tretja triada. Skupini sta tekmovali ena proti drugi. V vsaki skupini je bil po en učenec iz razreda. Naloge so bile različnega tipa (izbrali smo tematiko, abeceda, drži/ne drži, od 5 proti 0 ter izberi težavnost). Zmagovalci so dobili nagrade, s pozornostjo pa smo spodbudili tudi preostale tekmovalce.

Učiteljica, vzgojiteljica in knjižničarka so učencem prvega razreda podarile knjigo Nagajivih 7, ki jo je Društvo Bralna značka letos podarilo vsem prvošolcem v Sloveniji.

Prireditev je zaključila šolska knjižničarka, ki je vse učence povabila v šolsko knjižnico in k branju.

 Katja Zorčič

 

 

 

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...