BRALNA NOČ NA OSNOVNI ŠOLI ADAMA BOHORIČA BRESTANICA

Bralna noč – 1000 in ena noč

 Po kar nekaj letih smo letos tudi na naši šoli organizirali 2. bralno noč za učence 5. in 6. razreda. V šoli je prespalo 14 učencev in dve učiteljici (učiteljica slovenskega jezika Andreja Dvoršek in knjižničarka ter učiteljica Katja Zorčič). Učenci so prišli v šolo ob 18.oo uri. Začelo se je z veselimi obrazi otrok, ki so s spalnimi vrečami pod pazduhami prihajali v šolo. V šolski knjižnici si je vsak poiskal svoj prostor za spanje med knjižnimi policami. Knjižnico sva učiteljica in knjižničarka uredili v orientalskem duhu. Po tleh so bile preproge, v zraku se je čutil vonj dišečih sveč, na pladnju so nas čakali dateljni. Večina učencev ni vedela, kaj jih čaka in v kateri del sveta bodo to noč odpotovali.

Ko smo se udobno namestili na preprogah, smo večer začeli z »mojo najljubšo knjigo«. Vsak je predstavil svojo najljubšo knjigo in povedal, zakaj mu je ta knjiga najljubša in kaj mu je pri knjigi najbolj všeč. Tako kot so različni učenci, so tudi zvrsti njihovih najljubših knjig zelo raznovrstne.

Nato smo odpotovali med kamele, puščave, bazarje, oaze, duhove, svetilke … Spoznali smo izvor in nastanek knjige 1000 in ena noč ter značilnosti orientalske književnosti. Prebrali smo uvodno zgodbo o lepotici Šeherezadi in sultanu Šahrijarju. Po prebranem uvodu smo si privoščili kratek odmor s slastno večerjo. Po večerji smo spoznali Zgodbo o grbavem pritlikavcu. Učenci so se zelo vživeli v zgodbo, kar se je pokazalo tudi kasneje, ko smo prebrano besedilo dramatizirali in posneli. Pred spanjem si je vsak izdelal še svojo knjižno kazalko, nato pa smo se umirili s pomočjo risanega filma Aladin. Po ogledu risanke večina učencev še ni bla zaspana. S polic so vzeli knjige in jih v temi s pomočjo bralnih lučk brali ter prelistavali. Navdušenje, smeh in veselje so odmevali po knjižnici še dolgo v noč.

Bralna noč se je končala z velikimi pomanjkanjem spanja, dan pa se je začel aktivno, z zajtrkom in s pospravljanjem knjižnice.

 

Misli udeležencev bralne noči

Bilo mi je zelo lepo, najbolj pa, ko smo dolgo bedeli.

Aljaž Belinc

 

Bilo je zelo dobro. Igrali smo igro Zgodba o pritlikavem grbavcu.

Nejc Ban

 

Bilo je zelo zanimivo, saj nismo skoraj nič spali. Najboljše mi je bilo, ko smo igrali, kot je bilo v knjigi.

Tjaša Gorenc

 

Super in lepo je bilo spati. Bedeli smo do 1.00 zjutraj. Hrana je bila odlična.

Neja Cvirn

 

Bralna noč je bila zanimiva, ker smo se veliko naučili o jugozahodnem delu Azije. Igrali smo zgodbo o pritlikavem grbavcu. Ta noč mi bo ostala v spominu.

Jasmina Hotić

 

Bilo je zabavno, zelo dolgo smo bili pokonci. Igrali in brali smo zgodbo o pritlikavem grbavcu.

Živa Valenčak

 

V knjižnici je bilo v redu, samo eden od naše skupine je šel domov.

Gašper Ružič

 

Bilo je živahno in zabavno. Imeli smo se dobro in spoznali smo jugozahodni del Azije. Igrali smo zgodbo o pritlikavem grbavcu.

Klara Hriberšek

 

Bilo je lepo in zelo zanimivo. Najbolj mi je bila všeč risanka Mr. Bean. Naredili smo kazalke in to mi je bilo všeč. Šli smo spat zelo pozno in sicer ob 1.00. Brali smo zgodbo o pritlikavem grbavcu, ki je bila zelo dobra.

Živa Milar

 

Bilo je v redu. Dolgo smo bedeli (do 2.00).

Urban Bračun

(Skupno 488 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...