Dan šole

Beseda je srce človekovega sporazumevanja,

slovenska beseda je duša našega naroda

 

V sredo, 25. oktobra 2017, je v Osnovni šoli Adama Bohoriča Brestanica potekal dan šole, ki je bil posvečen 500-letnici protestantizma.

 

Ker živimo na tleh, ki so dala slovenstvu velika moža, tesno povezana Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina, pomeni ta obletnica praznovanje začetka slovenske pisane besede.

 

Dan nas je popeljal v svet zgodovine, v svet pisave, črk, branja in v svet knjig. Na začetku so učenci ustvarjali, nato pa so si ustvarjeno tudi ogledali. Spretno so ovijali črke, prepletali nitke, dorisovali Bohoričev portret, izdelovali abecednike in knjižna kazala, pisali v bohoričici, se učili stare pesmi, plesali srednjeveške plese, kuhali po starih receptih, opazovali srednjeveškega tiskarja, si ogledovali starine iz domačega kraja, občudovali izdajo Dalmatinove Biblije. Poskusili so se celo v vezavi knjige. Šolarji so zavzeto zbirali stare knjige in jih prinašali v šolo. Tako je nastala razstava starih knjig. Največ je bilo starih kuharic in cerkvenih besedil, najstarejša izdaja knjige pa nosi letnico 1911.

 

Pri dejavnostih so pomagali krajani, ki so za to priložnost mladim postali mentorji. Ti so znali približati svet, ki ga ne poznamo, svet, ki je tako oddaljen, da si težko predstavljamo, kako je sploh bilo nekoč. Tako je dan šole postal preplet preteklosti in sedanjosti. Posvetili smo ga času, ko je naš rojak, Adam Bohorič, učil mladež, da bi znala ceniti slovenstvo.

 

Dan šole smo zaključili s krajevno proslavo, ki smo jo oblikovali v sodelovanju s Kulturnim društvom Svoboda Brestanica. Želela je osredotočiti naš pogled na čas ustvarjanja narodne kulture in jezika. Ravnateljica šole je ob tej priložnosti prvič javno pokazala novo šolsko priznanje, saj ga krasi Bohoričeva upodobitev. Ustvarila ga je učenka Anja Pirc, ki ga je tudi prva prejela. Slavnostna govornica, Alenka Černelič Krošelj, pa je kot poznavalka časa in ljudi spregovorila o pomenu protestantizma in pomembnih mož za slovenstvo.

 

Mladinski pevski zbor domače šole ter brestaniški kulturniki, ki po vzoru Adama Bohoriča nadaljujejo tradicijo zvestobe narodu v besedi, v igri, v petju in v plesu, so praznovanje zaokrožili. Tako smo stkali  vezi, ki nas bodo povezovale v prihodnosti.

 

Milena Žičkar Petan

 

Fotografije: Simona Žarn

 

Fotografije: Boštjan Colarič

https://www.dropbox.com/sh/4y2ls1bmuf4r2sz/AAAwrLGjPMVHg2ZXHaTRi4Osa?dl=0

 

Fotografije: Lidija Petrišič

 

Video: Natalija Rovan

Srednjeveški ples

 

 

 

(Skupno 400 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...