Zaključna ekskurzija za 8. in 9. razred

22. 5. 2018 smo učenci 8. in 9. razreda odšli na zaključno ekskurzijo v idrijski rudnik in Partizansko bolnico Franja. Ob 7.30 smo se zbrali pred šolo in se odpravili na pot. Po dolgi vožnji smo prispeli v Idrijo, kjer nas je pričakalo deževno vreme. Na avtobusni postaji smo pomalicali in se odpravili do rudnika.

 

Ko smo prispeli, smo si ogledali kratek film o zgodovini rudnika in Idrije. Nato smo se razdelili v štiri skupine in odšli v rudnik. Vodiči so nam razkazali delo v rudniku skozi leta in orodja, ki so jih uporabljali. Videli smo tudi telefon, ki je še v rudniku in še vedno deluje! Na koncu smo se povzpeli iz rudnika po 100 stopnicah, ki so bile mokre in spolzke. Vodiči so nam še pokazali živo srebro, zaradi katerega je rudnik sploh nastal.

 

Po ogledu smo se odpeljali proti Partizanski bolnici Franja, ki nosi ime po zdravnici, ki je delovala tam v času vojne. Ko smo prispeli, je še vedno deževalo, zato smo pomalicali. Med tem se je vreme umirilo. Čez čas je nehalo deževati, zato smo se lahko odpravili proti bolnici. Ta je bila zaradi takrat zelo napetih razmer med Nemci in partizani zelo dobro skrita nad slapom. Leta 2007 se je zaradi neurja nad bolnico »zgradil« jez, ki je pod pritiskom vode popustil in odnesel 13 od 14 hiš, ki so jih ponovno zgradili leta 2010. Bolnica je bila zgrajena za ranjene partizane v času druge svetovne vojne. Pot do bolnice vodi po ozki poti, ki pelje poleg slapa in potoka. Pot je zelo ozka in spolzka. Tam smo si pogledali prostore bolnice in prebrali zgodbe partizanov, ki so tam bivali.

 

O zgodovini Slovenije smo izvedeli veliko novega. Slovenija ima zelo lepo pokrajino. Tudi na tej poti smo lahko občudovali naravne pojave. Upamo, da si bomo podobne stvari ogledali še kdaj.

 

Tamara, Aleksandra, Anja, Pia Marie, Višnja, Hana Rika, 8. a

 

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...