OBISK JURČIČEVE DOMAČIJE, IZVIRA REKE KRKE IN KRŠKE JAME

V torek, 2. aprila 2019, so si učenci 6. in 7. razreda v spremstvu razredničark Alenke Šribar in Andreje Dvoršek ter učiteljice Vesne Požun tri dolenjske znamenitosti v okviru kulturnega dne.

Najprej smo se odpravili na Muljavo, kjer nas je na Jurčičevi domačiji sprejel vodnik in nas pospremil v sprejemno sobo. Tam smo si ogledali videoposnetek, iz katerega smo izvedeli veliko informacij o našem pisatelju Josipu Jurčiču, avtorju prvega slovenskega romana Deseti brat, o muzeju na prostem, ki je urejen na njegovi domačiji, o čebelarjenju in panjskih končnicah ter o drugih kulturnih znamenitostih Muljave.

Po malici smo se odpravili nekaj kilometrov naprej do kraja Krka, trenutno najbolj znanega kot prizorišče slovenske televizijske nadaljevanje Reka ljubezni. Prijazen vodnik nas je sprejel pri izviru reke Krke, kjer nam je predstavil veliko zanimivosti o tej počasni dolenjski reki, nato pa nas je popeljal še v Krško jamo, kjer smo si ogledali kapnike in druge podzemeljske tvorbe, najbolj pa nas je pritegnilo podzemno jezero, v katerem živijo tudi človeške ribice.

Ker je bil toplo in sončno, smo se nekaj časa družili in malicali na prostem ob izviru potoka Poltarica, nato pa smo se odpravili nazaj v Brestanico.

Andreja Dvoršek

(Skupno 323 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...