FILMSKA VZGOJA

 

Učiteljici Andreja Dvoršek in Suzana Robek sta nadarjenim učencem na začetku šolskega leta ponudili delavnice filmske vzgoje. Ker se nama je tema zdela zanimiva in naju je zanimala, sva se prijavila.

Kmalu smo imeli prvo srečanje, kjer sta nam učiteljici predstavili zgodovino filma. Na začetku je bil film le nemi, črno-beli, kmalu so mu dodali tudi zvok, nato so se pojavili tudi animirani filmi. Spoznali smo tudi zaplete, ki so na področju filmske industrije nastali v 21. stoletju (avtorske pravice ipd.).

Pri drugem srečanju se nam je pridružil g. Boštjan Colarič in nam pokazal snemalno in fotografsko opremo (stojalo za kamero ali fotoaparat, drsnik za kamero, različne objektive, fotoaparat, različna držala …). Spoznali smo tudi plane snemanja (široki, ozki, amerikan …). Na tem srečanju smo spoznali teoretične osnove, ki so nam prav prišle na naslednjem srečanju, za katerega smo se dogovorili, da bomo posneli kratek film.

Ponovno smo se dobili, ker smo se morali dogovoriti, kaj bomo snemali. Določili smo igralce, temo in prostor snemanja. Izbirali smo med dvema temama: prijateljske skrivalnice v gozdu in krivica v šoli. Temi smo nazadnje združili in nastala je predloga za naš film.

Nedolgo nazaj smo imeli četrto srečanje, kjer smo ob ponovni pomoči g. Colariča vse posneli in nato odšli v računalniško učilnico. Tam smo se preizkusili v montiranju. Ni nam šlo, ker še niso imeli izkušenj, vendar nam je g. Colarič obljubil, da nam pošlje zmontiran film. Srečanje je minilo hitro in zabavno, popestrila nam ga je tudi pica.

Na našem zadnjem srečanju smo si ogledali naš izdelek in ga pokomentirali, nato pa še film po našem izboru. Posnetek, ki smo ga naredili, objavljamo, tako da si ga lahko ogledate tudi sami.

 

Žan Zakšek in Matija Strgar Kunej, 6. a

Montaža videa: Boštjan Colarič.

Povezava na VIDEO

 

(Skupno 327 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...