Medgeneracijsko branje

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS je v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo Republike Slovenije osnovalo projekt »Medgeneracijsko branje mladinskih knjig«, katerega namen je povezati skupine mladih bralcev iz srednjih in osnovnih šol (3. triletje) ter odrasle bralce v istem kraju (v isti splošni knjižnici, na isti šoli ipd.).

Osrednji cilji projekta so:

  • spodbujati medgeneracijsko branje literature (evropski trend),
  • promovirati kakovostno slovensko mladinsko literaturo iz zbirk »Zlata bralka, zlati bralec« in »Rastem s knjigo«,
  • senzibilizirati obe starostni skupini bralcev za teme in probleme, ki jih obravnavajo ta literarna dela, jih primerjati s podobnimi besedili, izmenjevati mnenja o literaturi, tudi s pomočjo osebnih izkušenj, obujanj spominov ter stkati medgeneracijsko izmenjavo in povezovanje.

V šolskem letu 2019/20 se je naša šolska knjižnica vključila v projekt Medgeneracijsko branje mladinskih knjig, v okviru katerega smo se povezali z upokojenimi učiteljicami naše šole. Vabilo k sodelovanju so z veseljem sprejele. V projekt so vključene tudi učenke 3. triade. Na voljo smo dobili nekaj naslovov knjig in se glede na število sodelujočih v projektu (19 bralk), odločili za knjigo Pink (Janja Vidmar). V začetku novembra je vsaka bralka dobila knjigo v dar. Določile smo tudi okvirni datum srečanja.

Druženje se je odvilo v obliki čajanke, v prijetnem, decembrskem vzdušju. Pogovarjale smo se o narečjih, neznanih besedah, o življenju nekoč in ga primerjale z današnjim časom, o odraščanju in današnjih težavah najstnic ter jih primerjale z  Jančinim, o odnosih s starši, o iskanju samega sebe, o Titu, o tem, kaj dekleta rada berejo in kaj bi želele prebrati do prihodnjega srečanja, o čem bi one pisale, če bi napisale knjigo, iskale smo neznane besedne zveze iz knjige …

Željo po ponovnem srečanju so izrazile vse. Želijo, da bi se srečale v isti sestavi. Vsem pa je nekako bila skupna želja po knjigi s sodobno vsebino, v kateri naj bo tudi nekaj kriminala in akcije.

Podarjeno knjigo bodo dekleta priporočila svojim staršem, mogoče bo njim bolj všeč.

 

Katja Zorčič

 

V sredo, 11. 12. 2019, smo se učenke tretjega triletja in knjižničarka ob čajanki srečale z upokojenimi učiteljicami. Družile smo se z Mihaelo Suvajčević, Silvo Uršič in Jožico Uršič.

Vse smo prebrale knjigo z naslovom Pink, ki jo je napisala Janja Vidmar. Knjiga je avtobiografija, ki govori o življenju najstnice v času Jugoslavije. Zašle smo v pogovor o lastnih izkušnjah učiteljic iz obdobja Tita. Bilo je lepo in komaj čakamo naslednje srečanje.

               Ana Sluga, Lara Larisa Dular, Ana Lackovič in Brina Ljubi

 

V sredo, 11. decembra, smo se popoldan ob 17. uri zbrale v šolski knjižnici. Srečale smo se učenke 7., 8., 9. razreda, gospa knjižničarka in upokojene učiteljice. Medgeneracijsko branje smo izvedle z namenom, da bi spoznale knjigo Pink. Knjiga nam je bila kar všeč, vendar nas je zmotilo mariborsko narečje. Ob knjigi smo se seznanile z življenjem v Jugoslaviji in takratnim predsednikom Titom. Med pogovorom smo izrazile svoje mnenje in se imele lepo. Družile smo se ob toplem čaju in dobrih piškotih. Z veseljem se bomo udeležile naslednjega srečanja.

Hana Bogovič in Živa Miler, 8. r.

(Skupno 159 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...