Štipendije

Skladno s predlogom politike štipendiranja 2015–2019, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo in podprl Ekonomsko-socialni svet, bo država v omenjenem obdobju zagotavljala do 1,2 milijona evrov na leto za deficitarne poklice na področju srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije bo vsako leto najpozneje do konca januarja objavil javni razpis za dodelitev do tisoč štipendij za deficitarne poklice. Štipendija za deficitarne poklice bo v skladu z zakonom o štipendiranju, sprejetim leta 2013, znašala sto evrov mesečno. Dodelili jo bodo lahko hkrati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko.

Na področju srednjega poklicnega izobraževanja so po predlogu dokumenta med deficitarnimi poklici grafični operater, zlatar, računalnikar, mehatronik operater, oblikovalec kovin – orodjar, izdelovalec kovinskih konstrukcij, oblikovalec kovin – orodjar, elektrikar, avtokaroserist in avtoserviser. Na seznamu so nadalje pek, slaščičar, mesar, mizar, zidar, klepar – krovec, izdelovalec suhomontažne gradnje, slikopleskar – črkoslikar, pečar, gozdar in dimnikar. Med deficitarne pa sodijo tudi gastronomske in hotelske storitve.
Na področju srednjega strokovnega izobraževanje so deficitarni poklici grafični tehnik, tehnik računalništva, tehnik mehatronike, strojni tehnik, elektrotehnik, kemijski tehnik, lesarski tehnik, tehnik steklarstva, gradbeni tehnik, kmetijsko-podjetniški tehnik, gozdarski tehnik in naravovarstveni tehnik. Med deficitarnimi področji pa sta tudi gastronomija in turizem.

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričakujejo, da se bo s štipendiranjem deficitarnih poklicev razširila ponudba kadrov z deficitarnimi poklici. Povečal pa naj bi se tudi vpis na šole z izobraževalnimi programi za deficitarne poklice, še navaja predlog politike štipendiranja 2015–2019.

 

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...