Rastem s knjigo v Valvasorjevi knjižnici

 

V ponedeljek, 13. 11. 2017, smo se učenci 7. razreda odpravili v Valvasorjevo knjižnico v Krško.

 

Najprej smo obiskali mladinski oddelek. Po prijaznem sprejemu nam je knjižničarka povedala, da se projekt imenuje Rastem s knjigo, saj nas knjige spremljajo skozi vse življenje. Ta projekt izvajajo že 12 let. Dobili smo knjigo Zvezde vabijo, ogledali smo si pravljično sobo, kjer smo bolje spoznali pisatelja Miha Mazzinija. Videli smo še druge knjige iz prejšnjih let projekta in se sprehodili med policami.

 

S knjigami v rokah smo se veseli odpravili v oddelek za odrasle. Tam smo se naučili, kako poiskati določeno knjigo preko računalnika. Nato smo odšli v kapucinsko knjižnico, kjer smo izvedeli, da so platnice knjig iz lesa in da imajo na začetku iniciale (okrašene začetnice). Zanimivost te knjižnice pa je tudi, da imajo v njej enega izmed originalnih izvodov Dalmatinove Biblije. Sledil je domoznanski oddelek, kjer smo si pogledali primere gradiva iz Krškega in okolice. Knjižničarka nam je tudi pokazala CD naše bivše učiteljice za glasbo, Stanke Macur. Nato smo odšli v sobo, kjer je predstavljen speedway. Zbranih je veliko pokalov in startnih številk ter fotografije slovenskih speedwayistov. Videli smo pa tudi dva dresa in motor. Ta motor je drugačen od drugih, saj nima zavor in voznik usmerja motor s čevljem, ki ga imenujejo cokla.

 

Čeprav skoraj vsi že obiskujemo Valvasorjevo knjižnico Krško, pa je bil tokratni obisk drugačen, saj je bil voden. Presenečeni smo bili nad količino in vrsto zbranega gradiva. Bilo je poučno in zanimivo. Poslovili smo se od prijaznih knjižničark, odšli na avtobus in se odpeljali v šolo.

 

Jasmina Hotić, Eneja Perc, 7. a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...