OBISK DRŽAVNEGA ZBORA IN HIŠE EVROPSKE UNIJE

V torek, 12. februarja 2019, smo se učenci 7. razreda Hana Bogovič, Brina Ljubi, Lovro Fila in Nejc Ban z učiteljico Anjo Mirt odpravili v Ljubljano. Zveza prijateljev mladine Krško je organizirala obisk Hiše Evropske unije in Državnega zbora Republike Slovenije.

Najprej smo se odpravili do Hiše Evropske unije, kjer nas je sprejela vodička. Povedala nam je nekaj o nastanku, sestavi in delovanju Evropske unije, nato pa smo se preizkusili v kvizu. Razdelili smo se v pet skupin in si pri odgovarjanju na vprašanja pomagali z interaktivnimi tablicami. Po končanem kvizu smo se po šolah fotografirali v fotografski kabini, v kateri smo lahko sami izbrali ozadje – na voljo so bile različne evropske prestolnice in znamenitosti. Najbolj so nas navdušile interaktivne tablice in fotografska kabina.

Po končanih dejavnostih smo se odpravili še v Državni zbor, kjer smo morali skozi varnostni pregled (podobno kot na letališču), dobili smo tudi nalepke za obiskovalce. V sprejemni dvorani nas je pozdravil predsednik državnega zbora, mag. Dejan Židan, ki je spregovoril o sporu med Makedonijo in Grčijo ter nam predstavil delo poslancev. Nato smo se razdelili v dve skupini in si ogledali dvorano državnega zbora, kjer zasedajo naši poslanci. Izvedeli smo veliko zanimivosti o njihovem delu: npr. da imajo omejen čas govora, kar je prikazano tudi pri prenosu sej na televiziji, da imajo posebne prevajalske kabine, da seje neprestano snemata dve televizijski postaji, da sta dvorano skupaj oblikovali dve arhitektki, v njej pa lahko sedi največ 150 ljudi, poslancev pa je 90, zato dvorana izgleda prazno. Nad dvorano je tudi balkon za obiskovalce, ki lahko pridejo poslušat poslanske seje. Vodička nam je za konec pokazala še darila veleposlanikov, ki so razstavljena v steklenih vitrinah, Ustavo v stripu, ki je namenjena nam, otrokom, da si zakone lažje predstavljamo, in nam ob freskah opisala zgodovino Slovenije.

Bilo je zanimivo, izvedeli smo veliko novega, v spominu pa nam bo najbolj ostala fotografska kabina v Hiši Evropske unije.

 

Hana Bogovič in Brina Ljubi, 7. a

 

 

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...