Obisk studia Pro Plus in ogled razstave Časopis, prvi odtis zgodovine

V sredo, 20. marca, smo novinarji, ki ustvarjamo Cajteng in učenci, ki obiskujemo delavnice filmske vzgojne, od pouka odšli malo prej kot po navadi. Z mentoricama Andrejo Dvoršek in Suzano Robek smo se odpravili v Ljubljano, da bi spoznali, kako poteka delo profesionalnih novinarjev.

Najprej smo obiskali medijsko hišo PRO Plus, kjer nastajajo vsebine televizijskih programov POP TV in Kanal A. Naša vodička nas je prijazno sprejela in nas popeljala po stavbi, katere notranjost smo si predstavljali popolnoma drugače, kot je v resnici. Ogledali smo si prostor, v katerem snemajo najbolj gledano oddajo 24ur, v istem prostoru pa sta še studia Moto GP in Preverjenega. Najbolj všeč nam je bilo, ko smo se lahko fotografirali v vlogi voditeljev.

Ko smo naredili dovolj selfijev in drugih fotografij, smo se odpravili skozi glavno redakcijo, kjer novinarji pripravljajo omenjene oddaje. Srečali smo kar nekaj znanih oseb: Edija Pucerja in Darjo Zgonc, voditelja oddaje 24ur, Alenko Arko, voditeljico oddaje Preverjeno ter Katjo Jevšek, ki nam pove, kakšno bomo imeli vreme.

Naša vodička nas je popeljala še v studio, kjer snemajo oddaji Svet na Kanalu A in Ligo prvakov. Tudi tu je sledilo obvezno fotografiranje, nato pa smo si ogledali še režijo, prostor, za katerega je včasih skrbelo veliko število ljudi, danes pa jih je zamenjala tehnologija, in z njo upravljajo le še tri osebe. V režiji sestavijo in predvajajo program, ki ga gledalci vidimo na svojih televizijskih zaslonih.

Od medijske hiše PRO Plus smo se poslovili z novimi svinčniki v rokah in se odpeljali še v Cankarjev dom. Tam nas je sprejel urednik Sobotne priloge Dela, gospod Ali Žerdin. Humorno nam je predstavil svojo bogato novinarsko pot. Ali Žerdin je sodeloval s časopisi Tribuna, Radiem Študent in tednikom Mladina, bil je tudi odgovorni urednik časopisa Dnevnik, od leta 2010 pa je urednik Sobotne priloge Dela.

Razkazal nam je svojo razstavo starih časopisov, ki jo je naslovil Časopis, prvi odtis zgodovine. Na 100 m razstavnega prostora smo si ogledali različne slovenske in svetovne izdaje znanih časopisov in revij, ki predstavljajo pomembne svetovne dogodke, kot npr. Hitlerjevo smrt, Titovo smrt, 11. september, Trumpovo izvolitev za predsednika ipd.

Ker smo bili že zelo lačni, smo svoje novinarsko popoldne zaključili v znani ameriški verigi s hitro prehrano, nato pa smo se, polni novih vtisov in navdušeni nad novinarskim poklicem, odpravili domov.

Šolski novinarji

(Skupno 263 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...